Czy można jeść jajka mając wysoki cholesterol?

Zmniejszenie cholesterolu jest prostsze, niż się wydaje. Wystarczy wprowadzić kilka zmian w diecie, żeby uniknąć wielu niebezpiecznych chorób. Co na zbicie cholesterolu? Co warto jeść, a czego należy unikać?

Jajka z wolnego wybiegu

Zdrowe jajka od kur, które żyją na wolnym wybiegu zawierają cholesterol, ale ten dobry, więc pozwalają na obniżenie poziomu tego złego w naszej krwi. Jajka można przygotować na wiele sposobów, ale najzdrowsze będą te przygotowane na miękko. Kluczowe jest tutaj płynne żółtko, bo to właśnie w nim znajduje się lizyna, która pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu. Najlepiej będzie jeśli jajka będziemy gotować, a nie smażyć. Właściwości tych nie ma niestety jajecznica, więc prawdopodobnie będziemy musieli z niej zrezygnować. Z pewnością warto kupować jajka z wolnego wybiegu, bo będą one nie tylko zdrowsze, ale będziemy też mieli pewność, że kury, które je zniosły nie były zamknięte w ciasnych klatkach. Co więcej, kury z wolnego wybiegu karmione są lepszej jakości paszą, dzięki czemu mają one znacznie lepszą jakość, smakują lepiej i są znacznie zdrowsze.

 

Author: sikro.pl